Hoppa till sidans innehåll
Foto: Vilma Böttiger

Funktionär


Vad gör man som funktionär?

Vid alla våra tävlingar, oavsett nivå, behövs det funktionärer av olika slag för att hjälpa hästar och ryttare på plats. Vissa är nära hästarna medan andra jobbar med t.ex. parkeringen eller kafeterian. Alla kan vara med och hjälpa till och man behöver inte alltid vara van vid hästar, bara ha ett gott humör.

Nedan följer en kort beskrivning av vilka de olika funktionärssysslorna är och vad de innebär. Kom och var med!

Domare: Dömer ekipagen i klassen och är oftast någon som anlitas externt. På våra märkesdressyrer kan ibland någon av ridlärarna vara domare. Kräver att man är behörig. Ska vara på plats vid klassens start.

Speaker: Hälsar ekipagen välkomna in på banan och berättar lite om hästen. Ska vara på plats lite innan klassen startar för att kolla ljudanläggningen. Kräver ingen hästvana men att du gillar att prata i mikrofon.

Skrivare: Sitter bredvid domaren och antecknar poäng och domarens kommentarer till ritten. Kräver viss vana av de program som rids för att kunna följa med i domarens bedömning och kommentarer. Ska vara på plats vid klassens start.  

Kontrollräknare: Räknar ihop poängen för varje ekipage, brukar vara en person vid märkesdressyr eller klubbtävling men är minst två personer vid lokala eller regionala tävlingar. Ska vara på plats vid klassens start. Kräver ingen hästvana men en bra miniräknare och ett gott ”mattehuvud”.  

Insläpp: Öppnar dörren till ridhuset så att ekipagen kommer in på banan. Ska vara på plats vid klassens start. Kräver lite hästvana eftersom du står på stallplan bland hästarna.

Framridning: Finns på framridningsbanan (oftast lilla ridhuset) och ser till att det är ordning och reda och att det inte är alltför många ekipage på banan. Max 6 ekipage på framridningen. Ska vara på plats då framridningsbanan öppnar, oftast en timme innan klassen startar. Kräver lite hästvana eftersom du finns i ridhuset med hästarna. 

Kurir: Hämtar protokollet hos domaren efter avslutad ritt, springer med protokollet till kontrollräknaren, sätter upp resultatet på resultattavlan och lämnar en lapp till speakern om föregående ryttares resultat. Är oftast två eller tre som jobbar tillsammans och kräver att man är snabb men samtidigt tyst och försiktig när man går upp till domaren. Ska vara på plats vid klassens start. Kräver inte hästvana men snabba ben!

Sekretariat: Tar emot ryttaren när man kommer för att visa vaccinationsintyg (ska alltid visas innan urlastning) samt pass och mätintyg (ponny). Ska vara på plats då sekretariatet öppnar, senast en timme innan första klassen startar. Kräver inte hästvana men ett gott ordningssinne och noggrannhet.

Parkering: Tar emot ekipagen när de kommer, hänvisar hästekipagen in på parkeringen och fotboll/hockeyekipage till alternativa parkeringar (grusplanen). Kräver inte hästvana men ett gott humör! Ska vara på plats då första ekipage anländer, senast en timme innan första start.

Servering: Göra mackor, fixa kaffe, sälja mat och fika. Kräver ingen hästvana men ett glatt humör (och att du kan göra goda mackor)!

Sjukvårdsansvarig: Kan hjälpa till vid olycksfall om det skulle hända något. Kräver inte hästvana men goda sjukvårdskunskaper.

Uppdaterad: 09 APR 2018 22:52

Följ oss i sociala medier

Vällingby Ridsällskap

Facebook

Instagram

Vällingby Ridcenter

Facebook

Postadress:
Vällingby RS - Ridsport
Grimsta IP
16258 Vällingby

Kontakt:
Tel: 08388889
E-post: ridklubbenvrs@gmail....