Hoppa till sidans innehåll

Välkommen till Vällingby Ridcenter och Vällingby Ridsällskap


Den här informationen vänder sig till dig som är ny elev här hos oss i Vällingby eller har barn som rider här. Du kanske besöker oss för att du tycker om att vistas i närheten av hästar och stall. Oavsett om du är van ryttare eller nybörjare, kan det vara bra att känna till de rutiner vi har här hos oss.


Ridskolan och Ridklubben 

Vällingby Ridcenter AB äger och sköter om hästarna samt bedriver all ridundervisning. Alla ridinstruktörer och stallpersonal är anställda av Ridskolan. Ridskolan arrenderar anläggningen av Stockholms Stad. Alla som rider på ridskolan måste vara medlemmar i Vällingby Ridsällskap och omfattas då av en olycksfallsförsäkring. Ridklubben är en ideell förening och drivs enbart genom frivilligt, ideellt arbete.  Klubben har en fritidsledare som finansieras genom kommunala bidrag. Fritidsledaren finns oftast på plats under eftermiddagar (främst vardagar fram till 19.00) för alla barn som vistas i stallet.


Ridlektioner

Uppropet för lektion sker ca 20 min innan lektionsstart. Kom i tid så behöver ingen stressa för att få klar sin häst. Om du inte kan komma till din lektion måste du alltid ringa och avboka din ridlektion. Dels för att få kunna rida igen lektionen och dels för att personalen ska kunna planera ridningen och hästfördelningen. För att få möjlighet att rida igen måste du ha meddelat kassan senast 6 timmar innan lektionen. Igenridning sker i mån av plats i motsvarande ridgrupp och under innevarande termin.


Utrustning

Alla ryttare skall bära godkänd hjälm när de rider. På fötterna behövs ett par kraftiga skor eller stövlar med klack. Du får gärna ha säkerhetsväst när du rider. Säkerhetsväst är dock obligatorisk vid all hoppning.


Hästarnas hem  

Stallet är hästarnas hem. De kan inte dra sig tillbaka när de vill ha lugn och ro, och därför måste vi se till att det är så i stallet. Plötsliga rörelser eller ljud kan skrämma eller störa dem. Prata alltid med hästarna när du vill gå fram och hälsa. Hästen ser inte rakt fram eller rakt bak, vilket gör att du måste närma dig hästen från sidan. Om den står i spilta så går du endast in om du fått kontakt med hästen.


På läktaren

När man vistas på läktaren måste man vara tyst för att inte skrämma hästarna under lektion. Det kan verka konstigt att en häst på 600 kg är rädd för ett litet barn men hästen är ett flyktdjur och bryr sig inte om att titta om det är en tiger eller en kanin på läktaren. Ta bara med tysta och lugna hundar till läktaren. Glöm inte att stänga av ljudet på mobiltelefonen under lektionstid. Barnvagnar hör inte hemma i stallet eller i ridhuset! Barnvagnen är i perfekt sparkhöjd och den kan vara skrämmande för hästarna.


Tuggummi och rökning

Vi vill gärna poängtera att tuggummi inte är lämpligt i ett stall eller vid ridning. Det är ett elände att få bort om tuggummit fastnar på hästen och dess utrustning och att rida med tuggummi är direkt farligt. Rökning är endast tillåten vid ”rökrutan” och där finns askkoppar. I samtliga lokaler inomhus råder det rökförbud med tanke på brandrisken. Vi vill ju även försöka få våra barn och ungdomar att inte börja röka.


Klubbrummet

Vi har ett klubbrum i anslutning till det lilla ridhuset. Där finns det mikrovågsugnar som du kan värma medhavd mat i. Vi sköter alla utrymmen gemensamt och var och en plockar undan efter sig.


Hästpyssel

Här i Vällingby har vi ett så kallat skötarsystem. Alla som är intresserade av att sköta en häst kan kontakta fritidsledaren för mer information. Innan och efter lektionen gör ryttaren i ordning hästen. Fråga någon i stallet om du behöver hjälp eller undrar något.


Stallgången

Lämna aldrig saker i stallgången! En häst som skyggar kan fastna i t.ex. väskor och bli skrämd. Dessutom ser det trevligare ut och underlättar för personalen som sopar gångarna flera gånger per dag om det inte ligger saker på stallgången. Borstar och andra saker ska ligga i de ryktpåsar som finns hos varje häst.  

 
Tränsning

Fäst grimman runt hästens hals och låt den stå kvar vänd mot väggen om den står i spilta. Hästen får aldrig stå lös i spiltan eller i öppen box. Tränsa och ta sedan av grimman och se till att den hamnar så att hästen inte kan fastna i den när den vänder sig. Står hästen i spilta lägger du grimman i krubban. Står hästen i box ska den vanligtvis bindas upp innan du gör i ordning den. Det är även viktigt här att du ser till att grimman inte hamnar så att hästen kan fastna när du tränsat. Säg till personalen om du upptäcker att något av hästens utrustning gått sönder.


Leda hästen till ridhuset

Ha tygeländen i vänster hand och håll i båda tyglarna ca 10 cm från bettet med höger hand. Gå på hästens vänstra sida i höjd med frambenen. När ni går ut genom dörren så gå vid hästens huvud.  När alla gjort klart sina hästar så väntar vi
tills personalen säger att vi ska gå. Då går den som står närmast ytterdörren ut först. Fråga om du är osäker på vilken dörr som vi går ut genom. Håll alltid ett så långt avstånd till hästen framför att den inte kan sparka. När ni ställer upp i ridhuset ska hästen stå på medellinjen om inte personalen anvisat en annan plats. Hästens huvud ska vara vänt mot stallet i det stora ridhuset och i lilla ridhuset ska hästens bakdel vara mot klubbrummet. Det ska vara ordentligt avstånd i sidled till de andra hästarna.


Efter lektionen

När lektionen är slut förbereder vi hästen för ingång till stallet. Vi väntar vid vår häst tills ridläraren säger till oss att gå ut. Hästen som står längst bort från ytterdörren börjar genom att gå rakt ut till spåret och sedan mot dörren och ut. I stora ridhuset tar man en liten sväng in från spåret just innan dörren, för att ingen utrustning ska fastna på vägen ut. Hästar är flockdjur och kan bli stressade om de lämnas kvar så vänta på varandra. Bind upp hästen i grimman på en gång i stallet. Ta av träns och sadel samt eventuella benskydd. Borsta av hästen och kratsa hovarna. Visitera hästen så att inga skador eller skavsår uppstått. Om det gjort det så säg till någon i personalen. På vintern vill hästen gärna ha täcket på. Gör rent och häng upp tränset med alla remmarna fastsatta, även eventuella hjälptyglar skall hängas upp vid tränset. Sadeln hängs upp på sin plats i sadelkammaren. Borsta av benskydd och lägg dem i ryktpåsen.


Om något händer

Ibland är olyckan framme . Avramlingar, bett och tramp är inte vanliga - men det händer. Därför är det bra om ridskolan har de uppgifter de behöver för att eventuellt kunna kontakta anhörig. När du skriver in dig som medlem, så lämnar du alla uppgifter – tänk på att meddela eventuella ändringar. Tala med ridskolan om du vill veta mer om olycksfallsförsäkringen . I kassan kan du få blanketter om försäkringen om olyckan skulle vara framme.

 

Allergi

Många människor är allergiska mot hästar. Tänk på att inte ha samma kläder och skor på bussen, i skolan, på arbetet osv. Använd gärna omklädningsrummen.


Omklädningsrum

I det stora ridhuset finns det omklädningsrum med dusch, som ska vara låsta. Nyckel finns att hämta i kassan i stallet, där den också återlämnas. Det finns även skåp att hyra. Fråga dem som arbetar i kassan.


Parkering

Parkera endast på markerade platser. Ibland är det trångt om platser, särskilt när de andra anläggningarna vid Grimsta har aktiviteter. Tänk på att vi måste samsas om de parkeringsplatser som finns i området. Parkering på ridskolans p-platser är gratis men förutsätter att du har ett parkeringstillstånd som du kan hämta i kassan.


Även hästar kan bli sjuka

Både människor och hästar kan bli sjuka ibland, men vi smittar inte varandra. För att inte sprida hästsmitta mellan olika stall är det viktigt att man tvättar sin utrustning eller har andra kläder och saker om man besöker ett andra stall. Tänk också på att kontrollera ditt eget stelkrampsskydd.


Fråga mycket

Livet i stallet är fullt av rutiner som, radade på varandra, kan verka tråkiga. Bakgrunden är att umgänget mellan häst och människa kräver respekt för varandras egenart och styrka. Fråga gärna personal och andra stallvana, när du undrar över något. Alla har vi undrat över samma sak när vi var nya i stallet . Fråga hellre en gång för mycket och kom ihåg att den som inte frågar får inget veta!


Hälsningar


Vällingby Ridcenter AB

Grimsta Idrottsplats

162 58 VÄLLINGBY

Tel: 08-38 88 89

Hemsida: www.vallingbyridcenter.se

e-mail: This is a mailto link


Vällingby Ridsällskap

Grimsta Idrottsplats

162 58 VÄLLINGBY

Hemsida: www.vallingbyridsallskap.se

e-mail: This is a mailto link

Uppdaterad: 10 MAJ 2018 11:09

Postadress:
Vällingby RS - Ridsport
Grimsta IP
16258 Vällingby

Kontakt:
Tel: 08388889
E-post: ridklubbenvrs@gmail....